tisdag 22 mars 2016

Termometer till tvålmakeri

Det finns en del saker som underlättar när man gör kallrörd tvål, termometrar exempelvis.
När man tillsätter lutvattnet till oljorna bör båda vätskorna ha ungefär samma temperatur, någonstans runt 30-40 grader. Så det är väldigt smidigt att ha 2 termometrar, då behöver man inte fara med termometern mellan bunkarna.

Själv höll jag på att bli tokig av allt fumlande med mina termometrar som hade så minimalt små siffror att man nästan behövde förstoringsglas. När en av glastermometrarna dessutom for i golvet och gick i tusen bitar mitt i tvålmakeriet så höll tvålbunkar och termometrar på att åka ut genom fönstret igen (tur att man kan räkna till 100 och hinner lugna ner sig).


Sedan jag skaffade mig denna fantastiskt bra digitala termometer går det lugnare till när jag gör tvål. Den är perfekt för tvålmakeri! Bara att hålla mot vätskorna och trycka på en knapp så får man temperaturen i rutan. Praktiskt och kladdfritt

Köpt på Ebay för under 100 kronor (frakt inklusive). Går säkert att hitta på andra ställen, googla på "Infrared digital temperature thermometer".

Min bullbakande man som alltid har problem med att veta när degspadet är "fingervarmt" använder den när han bakar - 2 flugor i en smäll.

Tvål och bullar - vad mer kan man önska sig i livet som tvålnörd?

söndag 6 mars 2016

Babytvål

En nära anhörig har i dagarna utökat familjen med en liten tjej.

Behöver jag berätta vad jag gjorde ganska så direkt efter att det lilla underverket fötts??

Tvål så klart!! För självklart så ska denna lilla varelse få en alldeles egen baby tvål. Till tvålen använde jag olivolja för sina vårdande och fuktgivande egenskaper samt kokosolja för lödder och hårdhet. Hade i en skvätt mandelolja som jag tycker passar i en baby tvål.

 
 Hemgjord frusen morotspuré.

För att få en fin färg på tvålen bytte jag ut 1/3 av vattnet mot frusen morotspuré och för att färgen skulle bli så klar som möjligt virade jag in tvålformen i en gammal jumper och lät den gå genom gelfasen.  

Här pågår gelfasen för fullt. 
Helst skulle jag ta på mig en grodmansdräkt och sitta där under och titta på. 
 
Det som är så perfekt med att göra tvål själv är att man kan göra så lite/mycket som man önskar. I början hade jag lite svårt med att räkna ut mängden tvålmassa som var lagom och brukade göra tvål för ett helt regemente. Nu har jag lärt mig att inte göra så stora tvålar.


Små tvålbitar till en liten kropp.

Nu ligger tvålen på mogning och som alltid när man gjort tvål kan man knappt vänta på att få prova sina alster.

onsdag 2 mars 2016

Tranorna är på väg - igen


Plötsligt hörde jag det där ljudet som har så mycket med vår att göra!! Ljudet från tranor som diskuterar hej vilt vem som ska vara längst fram och vilket håll det ska flygas åt.

 Tjattrande Tranor på väg norrut

Bläddrade bland mina inlägg för att se vilken dag det var som de "körde" förbi förra året och det visade sig vara den 3 mars.

Då de i år flugit förbi den 2 mars så förmodar jag att det i Tranornas almanacka inte finns något skottår. Är det en rimlig slutsats jag kommit fram till?